”Men gick jag alena…”

Att vandra ensam är en speciell upplevelse. Det är så lätt att alltid vilja ha någon med sig när man ger sig ut på okända vägar- som stöd, som sällskap, som distraktion. När jag är själv måste jag också ta hand om mig själv. Hålla rädslan för vildsvin på behörigt avstånd så den inte förstör min upplevelse. Eller låta bli att få för mig att jag riskerar möta någon människa som vill mig illa eftersom jag rent logiskt förstår att det vore ganska korkat att stå och vänta på någon att överfalla mitt ute i skogen mellan Bjärka Säby och Sätravallen. Eller avstå från att oroa mig för att jag ska gå vilse när det faktiskt kryllar av orangea ledmarkeringar längs hela vägen. Nej om jag inte vill att rädslan ska begränsa mig måste jag medvetet förhålla mig till den.

Om inte annat kan man ju bli rädd för sin egen skugga.

Sedan tar det ju också lite längre tid att på egen hand komma in i den meditativa lunken som så snabbt infinner sig under småprat med en annan människa. Hänvisad till mig själv studsar och far tankarna till att börja med i tron att de måste planera färden och kroppen tar en extra stund på sig innan den automatiskt anpassar sig till stigens rötter och stenar. Men efter en kilometer eller två så har själen landat och jag är ett med naturen omkring mig – med fåglarna som kvittrar som besatta i buskarna och med citronfjärilen som lurar mig till ograciösa skutt i tron att jag ska kunna fånga den på bild.

Hinder på vägen

Rytmen i mina steg lugnar till sist mitt sinne och rensar huvudet från det ovidkommande. Kvar är jag, nuet och upplevelsen av allt det levande. Och kanske en liten, liten fundering om det ändå inte är ett vildsvin som skymtar lite längre fram på stigen. / Li

Rubriken är tagen ur en dikt av Nils Ferlin

”Men gick jag allena i många de mil dit oron kallade mej förglömde jag då dessa många de mil för en halv fjärdingsväg med dej? Det gjorde jag ej — blir mitt klumpiga svar, nej, faktiskt: jag gjorde det ej. Men en vackrare väg jag ej vandrat har än en halv fjärdingsväg med dej.”

2 svar på ””

  1. actually wanted to jot down a word to say thanks to you for all of the stunning pointers you are posting at this site. My time intensive internet search has now been honored with brilliant know-how to exchange with my neighbours.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.